neděle 28. října 2012

Dýňové gnocchi

Doma se mi převalovala dýně hokaidó. Už ani nevím, kde jsem k tomu receptu přišla, ale přišlo mi fajn zkusit zase něco jiného než dýni pečenou nebo tak často oblíbenou dýňovou polévku. I když dýňovou polévku bych si zase klidně dala:-)

Suroviny jsem volila od oka

  • 1 menší dýně hokaidó
  • 1-2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl

Dýni si vydlabeme a nakrájíme na menší kostky a necháme ji v troubě upéct doměkka. Poté ji ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Připravíme si robota s hnětací metlou. Dáme do něj veškeré suroviny a necháme robota pracovat, mouku přidáváme dle potřeby. Těsto by mělo být hladké a ne moc lepivé, ale zase to s moukou nepřeháníme, noky by byly ve výsledku moc tuhé. Hotové těsto přendáme na vál a ještě trochu ručně zpracujeme. Pak už nám stači jen si udělat válečky a krájet na menší noky, pomáháme si vidličkou. Vaříme v oselené vodě, dokud nevyplavou nahoru - otázka cca 2 minut.

Pumpkin gnocchi

Pumpkin gnocchi

Já jsem volila úpravů noků s tomatovou omáčkou. Zpěnit cibulku, přidat česnek a konezervu krájených rajčat, osolit, opeřit a okořenit. Zamíchat s nočkama a posypat grand morávií. Mňamka! A pokud vám zbyde těsto, zamrazte ho a použijte zase příště:-)

Pumpkin gnocchi with tomato sauce

úterý 23. října 2012

Fenyklový salát

Měli jste někdy fenykl? Já nikdy něvěděla co bych s ním vyvedla, ale tuhle jsem na TV Paprika zahlédla Jamieho Olivera a jeho 30 minutové menu, bohužel to bylo na návštěvě a tak po dlouhé době jsme hltala  tenhle pořad... Zaujal mě fenyklový salát, jednoduchá záležitost a chuť, panečku ta je!

Salát z fenyklu, ředkviček a papriky

Potřebujete
  • 1 fenykl
  • svazek ředkviček
  • pro barvu jedna žlutá paprika
  • sůl, pepř,
  • citrónovou šťávu
  • olivový olej

Připravíme si robot, ve kterém najemno nasekáme všechnu zeleninu. Z ředkvičky použijeme i tu zelenou část, akorát si ji očistíme od těch ošklivějších lístků. Z fenyklu naopak použijeme jen tu bílou část. Až se zelenina na jemno (tenké plátky) naseká, ochutíme solí, pepřem, citrónem a olivovým olejem. Toť vše a můžeme podávat:-)


čtvrtek 11. října 2012

Podzim

Deštivo, mlhavo, zima, barevné listí, to je pro mě podzim...pár cvaků posledních dní.

Pavučinka
Little
Výzdoba doma
 

Dýňová polévka v Bageteri Boulevard - doporučuji!
 Dýňová polévka V Bageterii!

S dětmi v družině vyrábíme...
 
Maruška
Útulno doma musí být...





Nove povlaky!
Jizerka
Jizerka 

 Podzimní stromy
Podzim 

Frýdlant

Frýdlant 

neděle 7. října 2012

Dýňovo - jablečný čízkejk

Když jsem tenhle čízkejk viděla u Kláry na blogu, musela jsem ho hned vyzkoušet! Jen jsem jej trochu pozměnila dle ingrediencí doma.

Pumpkin apple cheesecake 
Moje varianta podzimního čízkejku:

  • 375g tvarohu
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek pyré (půl dýňového, půl jablečného)
  • 1 lžička skořice
  • sušenky dle libosti
  • máslo
  • dýňové pyré
  • želatina

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky nadrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem, natlačíme do formy a necháme cca 10 minut zapéct v troubě. 

Mezitím si v míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr, pyré a skořici a vlijte na vychladlý korpus. Dejte péct do trouby na 180°C a na dno vložte pekáček s teplou vodou vodou. Pečte 50 min. Čízkejk nechte vychladnout.

Můžete te ho polít  polevou s dýňovým pyré. Želatinu rozmícháte v troše vody a připravíte dle návodu, poté nalejete pyré a rozvnoměrně rozlijete po čízkejku.

Dobrou chuť!