neděle 22. prosince 2013

Vánoční vaječňák

Letos jsem se poprvé pustila do výroby vaječňáku. Obdarovala jsem jím vlastně kolegyně v práci, takže doufám, že měly radost. Ale jedna lahvinka mi zůstala, tak jsem byla ráda, že to vlastně taky můžu ochutnat. Stačilo nakoupit chybějcí suroviny a malé lahvičky, které měli zrovna v KIK a mohlo se začít s přípravou. Je to opravdu jednoduché jak facka a zvládne to i začátečník! 


Takže pokud nemáte ještě na poslední chvíli dárky, je nejvyšší čas začít! Sice by se měl nechat alespoň ten týden odležet, ale třeba to vydržíte!:-) Recept jsem převzala od Mlsné kočky, ale jen zlehka jsem ho upravila.

Suroviny:
  • 6 žloutků
  • 270 g moučkového cukru
  • 500 ml smetany 12%
  • 1 vanilkový lusk
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 3 dcl rumu
Do kastrolku vlijeme smetanu, přidáme vyškrábnutý vanilkový lusk a na plotně zahřejeme. Do smetany přidáme i prázdný vanilkový lusk.
Do větší mísy oddělíme vaječné žloutky. Ty za postupného přisypávání moučkového cukru pomocí šlehače utřeme do světlé pěny.  Poté přidáme zchladlou smetanu bez škraloupu, který se na smetaně během chladnutí vytvořil. Smetanu lehce zašleháme a nakonec přidáme rum a extrakt. Vše přelijeme do horkou vodou vymyté a vysušené lahve. Z uvedeného množství surovin budeme mít téměř jeden litr domácího vaječného likéru. Likér necháme alespoň dva týdny v chladu odležet.

3 komentáře:

Netty řekl(a)...

Nevím proč,vždycky jsem myslela, že je příprava složitější. Asi se do toho taky pustím. Ty lahvičky vypadají krásně, za takový dárek bych byla ráda :))

iGurman řekl(a)...

Veru tie fľaštičky sú skvelý darček, na ďalší rok určite pripravím, skvelá inšpirácia!

Anonymní řekl(a)...

Dělám daleko kvalitnější verzi. Žloutky šlehám nad parou se smetanou nebo mlékem a pak přidám doma vařené kondenzované mléko. Místo rumu dávám brandy. Ta Tvoje verze musí být strašně řídká...Katka