úterý 29. dubna 2014

Jarní bulgurový salát

Ups! Tři týdny nic nového, stydím se...:-( Ale mám toho tolik nafoceného, jen ne a ne se dokopat do dát sem na blog. Kolikrát přijdu z práce a už ani nemám náladu zapínat pc, natož něco sepisovat na blog. 

Máte to taky tak, že? 

No, ale abych nezůstala zase pozadu přináším recept na bulgurový salát.


Potřebujete
  • bulgur
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • citrónovou šťávu
  • med
  • hrst ořechů
  • zeleninu dle libosti - já použila mrkev, okurku a řeřichu
  • čerstvý sýr

Bulgur osolte, přidejte olivový olej a zalijte horkou vodou - nechte nasát veškerou tekutinu. Mezitím si nakrájejte zeleninu a sýr a nahrubo posekejte ořechy Ve vedlejší misce si připravte zálivku: olej, med a citrónovou šťávu vyšlehejte až se krásně spojí a přidejte k zelenině. Zeleninovou směs přidejte k bulguru, vše promíchejte, přidejte ořechy, řeřichu a sýr:-) Dochuťte solí a pepřem. Jednoduché jak facka, že?

čtvrtek 10. dubna 2014

Tvarohový po sté...

Aneb tvaroh ráda cpu všude, kam to jde...ani u tohoto dortíku to nebylo jinak a když přidáte jahody a posypete kokosem dáte tomu další rozměr a to se počítá:-D




Na formu 25 cm potřebujete:

  • 1 kakaové věnečky
  • 2 lžíce roztopeného másla

tvarohová vrstva:
  • 2 tučné tvarohy - ale lze použít jakýkoliv a kolik chcete...záleží jak ho chcete vysoký
  • 1 malý bílý jogurt
  • cukr dle chuti
  • citrónová šťáva
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce

na ozdobu:
  • jahody a kokos
V robotovi si rozdrťte věnečky úplně na drobky a přidejte rozpuštěné máslo, dobře promíchejte a natlačte do formy. Nechte v troubě cca 10 min zapéct.

Tvarohy a jogurt si smíchejte s cukrem a citrónovou šťávou a vanilkou. Zašlehejte vejce. Tvarohovou směs vyklopte na předpečený korpus a dejte opět péct na 170°C cca na 40 min. Nechte vychladnout a ozdobte nakrájenými jahodami a posypte hojně kokosem:-)

úterý 1. dubna 2014

Petal cake

neboli "plátkový dort"...když jsem ho viděla poprvé říkala jsem si, páni, to vypadá fakt efektně. Přijde mi, že je to taková neokoukaná technika, na moc blozích jsem to neviděla a tak jsem začala zkoumat, jak na to. Po shlédnutí pár videí jsem věděla, že to nebude až tak těžké, jak to vypadá a tak jsem se do toho pustila.



Doporučuji shlédnout nejedno video, např. na Youtube. Lépe to vypadá, pokud máte dort hodně vysoký, já to napoprvé zkusila jen s nízkým a v kakaové verzi. Líbí se mi třeba ty barevné, nebo takový ten ombre styl.


Na piškot:
  • 5 vajec
  • 1 lžíce oleje
  • 180g cukru
  • 200g hladké mouky
  • 1/2 prdopec
Cukr si vyšleháme se žloutky do pěny. V jiné nádobě vyšleháme bílky do tuha. Ke žloutků pomalu přidáváme olej a mouku smíchanou s prdopecem. Nakonec lehce vmícháme vyšlehané bílky. Pečeme na 170°C cca 30 minut. Použila jsem klasickou dortovou formu o průměru 25 cm. Upečený piškot necháme úplně vychladnout.



Na krém:
  • 2 tučné tvarohy - lze použít třeba i mascarpone
  • půl hrnku másla
  • 150g hořké čokolády
  • cukr dle chuti

Čokoládu s máslem si rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. Poté zašlehejte oba tvarohy a nechte dostatečně ztuhnout v lednici. Krém musí být opravdu vychlazený, aby s ním šlo pracovat. 

Teď už stačí jen piškot rozdělit na půl a naplnit částí krému. Další částí je potřeba potřít v tenké vrstvě samotný dort - dejte třeba i na hodinku znovu tuhnout do lednice. A pak už zbývá jen ozdobit - používala jsem cukrářský sáček s hladkou špičkou a rozmazávala jsem lžičkou:-)

Celou parádu pak dejte vychladit a ozdobte ovocem.