úterý 23. června 2015

Barista & Latté art kurz




Když jsem na facebooku spatřila, že Sweet city Liberec opět pořádá tyto dva kurzy neváhala jsem a skoro na poslední chvíli se přihlásila:-) Nepracuji nikde v gastro provozu, ač školu na to mám vystudovanou. Přihlásila jsem se, protože mě tahle oblast poslední dobou zajímá a baví mě, a kdo ví, třeba se mi to jednou do své vlastní kavárny bude hodit:-) 

Překvapilo mě, že jsem byla jediná, kdo se přihlásil, že ho to baví, nebo se o to zajímá...zbývající děvčata buď už někde v kavárnách pracují anebo se chystají kavárnu otevírat.Celkem se nás tam dopoledne na baristický kurz sešlo 5 a na odpolední Latté art jsme byly už jen čtyři.



Bylo to velmi poučné a zajímavé. Dozvěděli jsme se něco o zpracování kávy, o jejím původu ale hlavně jsme si ukázali jak připravovat správné espresso - ne picollo, ne presso! Je to docela věda, nejdůležitější je hlavně dobře nastavit mlýnek...dobrá káva je nezbytná a změkčená voda jakbysmet! V závěru jsme si pak každý zkoušely připravit vlastní espresso.

Po polední pauze nás pak čekala zábavnější část, rozuměj hravější:-) ale bez toho espressa by to vlastně nešlo. Trénovaly jsme nejprve na vodě, abychom dostaly správný grif. Zdá se to snadné s vodou, ale s mlékem to už je jiná. Dělat espressa, šlehat mléko a zkoušet nejjednodušší obrázek a to srdce. Zkoušely jsme i rozetu, ale chce to cvik a trénink. A pak jsme se zase vrátily k vodě:-D a zkoušely to pořád dokola.



Byla to dobrá zkušenost, ale něco těm holkám závidím, a to že těch kafí mohou udělat denně několik desítek...já si musím vystačit s těmi dvěma, která vypiji:-)

A příště zkusím i kurz alternativní přípravy kávy:-) 


Žádné komentáře: