úterý 15. prosince 2015

Jedlé dárky - domácí slaný karamel


Stále nevíte co pod stromeček a chcete darovat něco více osobního, domácího a z lásky? Zkuste třeba slaný karamel nebo můj loňský vaječný likér

Karamel jsem letos vyráběla poprvé a povedl se mi až na potřetí...první se mi nějakým záhadným způsobem srazil, druhý jsem děsně přesolila a ten třetí se vyvedl na jedničku, tedy aspoň pro mě:-)

Letos jsem dělala dvě várky vaječňáku:-) 

http://www.matostavu.cz/2014/12/vajecny-liker-s-vanilkou.html



Co potřebujete:
  • skleničku, do které karamel přelijete
  • hrnek cukru - měla jsem objem 250ml
  • jedna šlehačka - taky vyšla na objem 250ml - měla by mít pokojovou teplotu
  • dvě lžíce másla
  • sůl
Cukr si dejte nejlépe do teflonové pánve - nemíchejte vařečkou, nechte rozpustit. Můžete tomu pomoci tím, že párkrát protřepete - zakroužíte pánví. Nechte jej zkaramelizovat do jantarové barvy a odstavte z plotny. Dejte si opravdu pozor, protože je to děsně horké.


Přidejte máslo, bude to bublat a pánví opět zatřeste, abyste máslo zcela rozpustili. Teď už si vezměte vařečku a míchejte a pomalu přidávejte šlehačku až se zcela rozpustí a karamel udělá kompaktní hmotu. Nakonec osolte - ale jen zlehka, ať to nepřesolíte. Nechejte vychladnout a přelijte d připravené sleničky, kterou dle libosti ozdobte:-)

Skladujte v lednici. Karamel dost zhoustne.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Kolik jsi prosim te cca pridala te soli? Jednu lzicku?

Má to šťávu! řekl(a)...

Jedna je moc...to jsem preolila pri druhem pokusu..spis tak tretinu, ani ne..chce to ochutnat..ale opatrne, je to fakt dost horke.