středa 13. dubna 2016

Fialková sešn

Venku jaro a všude to krásně voní, bez toho by vlastně ani jaro nebylo. Letos jsem si řekla, že musím vyzkoušet něco nového a tak padl nápad na něco s fialkami. Venku právě kvetou, možná už je někde po nich, ale u nás na severu ještě jsou. 

Tak jsem se tedy vydala na včerejší lov. Měla jsem je už vyhlídnuté, takže jsem šla na jistotu. Spojila jsem příjemné s užitečným a jela na kole. Nasbírala jsem dohromady něco kolem 170ks květů, je to dost hrubý odhad...

Už se těším, až fialkový cukr nebo sirup někde využiji. Určitě sem hodím i pár tipů nebo receptů. Třeba takový fialkový čízkejk, nebo panna cota, komu by to nechutnalo, že?


Tak a jdeme na fialkový sirup, na cca 500ml
  • 120 květů
  • 0,5 litru převařené horké vody
  • 300g cukru
  • 10-15 kapek citronové šťávy
Květy si zaliji vroucí vodou a nechám je cca 2 hodinky louhovat, až voda úplně vystydne. Neděste se barvy, bude modro-zelená. 


Vychladlý výluh přecedíme a pomalu přidáváme citronovou šťávu, čím více dáte, tím více to bude červené a už ne krásně fialové. Přisypeme cukr a necháme svařit, počítám, že to trvalo tak cca 20 min maximálně. Ale stačí jen nechat úplně rozpustit cukr. Plníme do vymyté lahve a necháme vychladnout. Poté skladujeme v lednici.


Fialkový cukr
  • 50 květů fialek - zbavíme zelených zvonků (já to neudělala a poté jsem musela přesívat) 
  • 1 hrnek cukru
Fialky si otrháme od zelených "zvonků" a dáme do hmoždíře, přisypeme cukr a rozdrtíme. Lze udělat i v mixéru, ale to nemám ozkoušeno. Cukr poté rozprostřeme na pečící papír a necháme jej vyschnout. Pro skladování by neměl být vlhký. Já jej nechala přes noc. Poté přesypeme do uzavíratelné nádoby.


4 komentáře:

  1. voní to jen z fotek. Super nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten cukr je krásný! Škoda že jsem na ně nikde nenarazila:(

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám slov, tak snad jen úžasný, úžasný, úžasný :-) Krásný večer! Radka

    OdpovědětVymazat