čtvrtek 5. května 2016

Červená řepa 3x jinak


Naštěstí nejsem ten typ, co by si červenou řepu znechutil ve školních jídelnách. Mám ráda jak naloženou, tak vařenou, pečenou, ale i třeba jako boršč. Neděláme jí doma nějak často, ale když už, tak si jí řádně užijem:-) Když je pak za pár korun, to jsou hody, panečku.

Tak jdeme na recepty, celkem jsem spotřebovala cca 3 střední řepy.

Základní recept:
  • oloupaná řepa
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tymián
  • alobal
Řepu si oloupejte škrabkou na brambory. Každou položte na čtverec alobalu. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a trochu ochuťte tymiánem. Zabalte a dejte péct v nějkém pekáčku na cca 1 hodinu do trouby při 180°C. Hotovou řepu poznáte tak, že do ní píchnete vidličkou a když vidlička zlehka zajede, je upečená:-) Necháme je vychladnout.

Carpaccio s balkánským sýrem

Řepu nakrájejte na tenké plátečky, lze to udělat i škrabkou. Poskládejte na talíř, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a nadrobte balkánský sýr. Hotovo!


Salát z rukoly, řepy a ořechů s bůvolí mozzarellou

Na talíř si nandejte rukolu. Přidejte na plátky nakrájenou řepu, posypte ořechy, přidejte natrhanou mozzarellu a to vše zakápněte olivovým olejem a podle potřeby osolte a opepřete.




Pomazánka z červené řepy

Řepu si nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte lučinu (či jiný krémový sýr - Mandavu, Fenix, pomazánkové máslo...) a lžíci jogurtu. Zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a 2 stroužky česneku.


Máte rádi řepu? Pokud ano, tak v jakém provedení?

5 komentářů:

P. řekl(a)...

...mám,). Nejlíp vychlazenou na tenko. Naposled jsem zkoušela pomazánku z uvařené a to chutnalo fakt hrozně. Škoda. Příště musí být asi syrová a křupavá.

Markéta řekl(a)...

I my řepu milujeme!

miňule řekl(a)...

Miluju řepu! Ať už jako carpaccio s rukolou, kozím sýrem a piniema, nebo v řepovým rizotu

Cara C. řekl(a)...

Mňa, mňam. Pečená řepa s tvarohem a nebo jenom nastouhaná s tvarohem a hlavně česnek! :D to je moje.

Natty řekl(a)...

Červenou řepu miluji na všechny způsoby. Tvoje recepty jsou super. :-) Nyní už je pomalu konec řepné sezóny a tak už jen piju šťávu s mrkví a jablkem. :-)