sobota 24. prosince 2016

Veselé Vánoce

Přeji všem pohodové Vánoce, kopu štěstí, moře lásky a do nového roku spoustu zdraví a splněných přání:-)










čtvrtek 22. prosince 2016

Jak balím dárky?


Letos jsem se do toho obula už včera večer, tedy 21. 12. Normálně vždy balím dárky až večer před Štědrým dnem, ale nějak mě to pohltilo dřív. Měla jsem totiž nápad a nechtěla jsem to zapomenout:-D Teda, néé že bych nějak zapomínala, to vůbec... 


Moc nepoužívám vánoční papír, to musí už být, když mi nějaký padne do oka. Takže jsem využila papír, který jsem měla nakoupený už někdy ze září. Ale nakonec mi to nedalo a jeden vánoční, hnědý, jsme koupili v DMku. Myslím, že tam měli dost pěkný výběr, tak pokud ještě nemáte, mrkněte tam, třeba ještě něco ulovíte.



A jak že jsem to všechno letos zabalila? 


Použila jsem jednobarevný papír, který jsem doplnila o papírovou vysříhanou bílou vločku a převázala jsem lýkovým provázkem. Vločku jsem nalepila klasickým lepidlem na papír. Jmenovky jsem dělala z černého papíru - psala jsem buď stříbrnou fixou nebo bílou (seženete normálně v papírnictví). Tu jsem pak přilepila oboustranou lepící páskou přes provázek. Vcelku jednoduché, až na to stříhání vločky:-) 


úterý 20. prosince 2016

Sušenky do sklenice - jedlý dárek

Jedlé dárky jsou nejlepší, protože je vlastně můžete dělat doma na poslední chvíli. Stará sklenice se doma najde vždycky a suché suroviny na pečení většinou také. Dnes pro Vás mám tip na lentilkové sušenky, které jsem navrstvila do sklenic, opatřila etiketou a receptem k upečení. Není to nic složitého a je to určitě efektní dárek:-) Tak pojďme na to.


Na jednu sklenici o objemu 1l:
  • uzavíratelná sklenice - já použila od Weck (sehnala jsem poslední dvě v Kik, ale najdete je i v dobrém obchodě s domácím potřebami) 
Recept na jednu sklenici - ingredience můžete vyměnit samozřejmě za vaše oblíbené (oříšky, sušené ovoce, semínka, čokoláda apod.)
  • 180g hladké mouky
  • půl pytlíčku kypřícího prášku
  • 100g třtinového cukru
  • 1-2 šálky ovesných vloček - jak vám to vyjde
  • hrst vlašských ořechů
  • 50g čokoládových čoček
  • 2 balení lentilek
na etiketu dopíšete:
Jedno vejce a 150g změklého másla přidejte k suchým surovinám a zpracujte v hutné těsto. Na pečící papír tvoř hromádky a peč na 170°C do zezlátnutí.

Teď už k samotné přípravě:

Sklenice si řádně vymyjte a nechte pořádně vyschnout. V míse se smíchejte mouku s kypřícím práškem a vedle si připravte všechny ingredience, které budete vrstvit. Začněte moukou a pak už podle vlastní fantazie plňte sklenici. Dolů doporučuji dát úplně ty nejjemnější suroviny jako je kakao, mouka, cukr apod. No a pokud máte naplněno, ozdobte mašlí, šňůrkou a etiketou:-)

pondělí 19. prosince 2016

Kokosový likér


Prosinec je vcelku na blogu plodný...nevím, asi mám momentálně náladu psát, fotit a sdílet věci na blog. Myslím, že mě to třeba v lednu zase přejde a bude to tu dost skromné, ale uvidíme. Tentokrát jsem si pro vás přichystala recept na kokosový likér. Dostala jsem na něj strašnou chuť a říkala jsem si, že ho musím vyrobit.

Receptů jsem moc nenašla, tak jsem trochu improvizovala, co se surovin týče. Ale tak nějak vycházím z podobného základu z vaječňáku. Vajíčka tam teda nejsou, to už by byl zase vaječňák:-)

na cca 1,5 likéru
  • 400 ml smetany 33%
  • 100 ml smetany 12%
  • 250 ml plnotučného mléka
  • půl plechovky Salka
  • 200g strouhaného kokosu
  • 1 malá plechovka kokosového mléka
  • cukr - ale spíš podle chuti
  • 0,5 bílého rumu (použila jsem nový Božkov)

Všechny ingredience dejte do jednoho hrnce. Vše pořádně zamíchejte a přiveďte k varu. Pokud se vám to zdá málo sladké, přidejte ještě cukr. Vařte cca 5 min a poté nechte 2-3hoďky na sporáku vychladnout (směs se aspoň pěkně spojí a propojí se chutě). Řádně přeceďte a vymačkejte z kokosu všechnu tekutinu, ideálně přes plátýnko. V likéru nechceme kokos. Přilijte rum, promíchejte a plňte do vymytých lahví. Skladujte v lednici. Myslím si, že i ten měsíc v lednici vydrží, ale troufám si říct, že ho stihnete dřív vypít:-)

neděle 18. prosince 2016

4. adventní neděle

Vánoce klepou na dveře, vždyť už vlastně příští týden touto dobou bude po Štědrém dnu. Uff, tolik příprav jen kvůli pár dnům:-) Ale vlastně se těším. Cukroví mám poskromnu, vaječňák pomalu z lednice mizí (osvědčený recept je zde), dárky tak nějak nakoupené...Stromeček už taky máme, teď už jen to volno a bude to bájo. Prázdniny nám začínají už příští pátek 23. 12. Ještě bych si přála aspoň trošičku sněhu u nás v Liberci. Bude?

Přemýšlím, že ještě udělám pár jedlých dárků na poslední chvíli, tak snad to stihnu dát na blog. I když vlastně, včera jsem zvládla udělat kokosový likér, který je fakt výborný. Recept bude co nevidět, jen musím počkat na dopolední světlo na focení:-) Jaké máte plány vy na poslední adventní neděli? Posílám pár fotek pro radost.


  


a jedna zákulisní fotka, jak doma momentálně fotím:-)



sobota 17. prosince 2016

Tipy na dárečky


Ještě jsem tu nashromáždila celkem tři kousky, které si myslím, že by se hodily i pod stromeček.


Dva dřevěné embosované válečky a vánoční čaj od Kusmi tea. Válečky jsem dostala k narozeninám v říjnu, takže prvně posloužily na letošní linecké a musí říct, že to vypadá moc hezky a zase to dodává cukroví trochu jiný rozměr. Pracuje se s nimi celkem snadno, jen se musí více přitlačit, aby vzor vyniknul. 




Čaj jsme zase koupili na vánoční předváděčce v Potten Pannen v Liberci. Jedná se o výroční čaj ke 150. výročí Kusmi tea. Je provoněn pomerančovou kůrou, lékořicí, anýzem, skořicí...Měli jsme z tohoto čaje celkem dva míchané drinky a oba byly chuťově výborné, jeden silvestrovský punč a druhý na způsob chai latté. A kdo by odolal těm plechovým dózám, že?

Váleček velký - Kitchenette, vzor "kašmír", cena 1100 Kč
Váleček malý - cenu netuším, odhadla bych to na 300-400 Kč (výrobce Stodola)
Kusmi tea Tsarevna 150 - 200g sypaného čaje, 819 Kč (jo, je to celkem pálka, ale ten čaj nám vydrží zase na další půlrok, a když si to přepočtete na pytlíky, je to jen o pár korun více, než obyč čaj)

pátek 16. prosince 2016

Olivová tapenáda s kapary

Oslavy Silvestra se blíží jako sněhová koule:-) Už máte rozmyšleno, co připravíte jako delikatesu na společný stůl? 

středa 14. prosince 2016

Vánoční vaření s Karolínou Kamberskou


Díky blogu dostanu občas pozvánky na zajímavé akce, ale ne všeho se můžu bohužel zúčastnit. Většina akcí probíhá v pracovním týdnu a ještě v Praze, takže nemyslitelné se tam dostat, což je škoda. 

Ale tentokrát se jednalo o odpoledne a sobotu, hurááá. Vařily jsme v kulinářském ateliéru Ola Kala na Vinohradech. Sešly jsme se tam samé ženské a já měla i díky této události možnost poznat některé tváře, které znám jen přes blog, či instagram. Setkání  to bylo velice milé.

Ale hlavní aktérem workshopu byla Karlína Kamberská, která si pro nás připravila vánočně laděné menu: Lososový krém, kapra s ořechovou drobenkou, křenovým šťouchaným bramborem s pivní redukcí a išlské dortíčky.

Vařily jsme po dvojicích. Vždy jsme uvařily jeden chod a jídlo jsme si šly sníst ke stolu. Tedy vyfotit a sníst:-D Celé to bylo pohodové a strašně rychle to uteklo. 

Překvapila mě hlavně chuť kapra, kterého jsem měla jen jednou a vůbec mi nechutnal. Tehle byl výborný a určitě jsem jej nevařila naposled. Rybí polévky zase nejím, ale lososová s koprem, ta byla výborná! Cukroví jsme si odnesly domů na ochutnávku, taktéž bylo výborné.

Karolína je velice milá a působí velice sympaticky i naživo. Znát ji můžete z pořadu Karolína, domácí kuchařka.

Za foto děkuji Anně Janouškové, já zvládla fotit jen mobilem a mám nevalnou kvalitu, tak dám alespoň fotokoláže:-)

 

úterý 13. prosince 2016

VYHLÁŠENÍ - ❄Adventní soutěž❄

Včera skončila soutěž a já akorát teď měla čas si sesumírovat a zkontrolovat komentář,e jak na blogu tak na instagramu. Sešlo se pěkných 55 komentářů. Více jich tedy bylo zde na blogu. Nejčastěji se objevovalo, že si přejete zdraví, lásku a taky abyste se sešli celá rodina:-) Kdo by si to nepřál, že? My máme taky doma jedno přání a to velké, tak doufáme, že se nám brzy splní ač musíme překonávat spoustu překážek a nezdarů, ale to k tomu asi patří..


Tak a teď k vítězce, vyhrál komentář od Terez, s číslem 36 (bylo vybráno náhodným generátorem čísel, komentář byl k tomuto číslu přiřazen). Ta si přeje prý vaflovač, tak snad jí ho Ježíšek nadělí:-) Takže Terez, ozvi se mi, dojednáme předání/poslání výhry.

Ostatní nezoufejte, určitě pro Vás přichystám další soutěž:-) 
Mějte se hezky, pěkné Vánoce a u dalšího příspěvku brzo naviděnou!


Protože nám v neděli začal první advent, rozhodla jsem se vám věnovat pár drobností, které mám ráda - takže, plechovou krabičku, ubrousky, papírová brčka, sklenici s víkem, pár vánočních vykrajovátek a košíčky na muffiny:-) Není toho mnoho, ale určitě to někomu radost udělá. 

A co pro soutěž musíte udělat? Vlastně nic, jen mi zanechat komentář s emailem a napsat, jaký dárek byste si letos pod stromeček přáli.

Soutěžit můžete na všech mých sociálních sítích - tedy instagram, facebook nebo zde:-) - na každé soc.síti ale budou trochu jiné podmínky, tak si je bedlivě přečtěte!

Soutěž trvá do 12. 12. 2016 - hezký advent všem!

pondělí 12. prosince 2016

Vánoční Drážďany


Předposlední adventní víkend je za námi. My ho v sobotu strávili na trzích v Drážďanech, kde bylo asi milion lidí, ale dalo se to čekat.

Jeli jsme vlakem, který jeden cca dvě hodinky a vcelku ta cesta rychle uteče, hlavně si taky můžete dát v klidu svařák:-) Prošli jsme si tradiční Altmarkt, kde bylo fakt narváno, tohle jsem si tedy moc neužila. Byla to prodíračka mezi lidmi. 


Ale aspoň jsme si dali jejich dobroty, tedy plněný chléb zelím a uzeným a pak chlebovou placku se sýrem, šunkou a zakysankou. Mňam! 



Přesunuli jsme se na trhy k Frauenkirche, kde to bylo o něco volnější. Tady jsme nevynechali tradiční bratwurst a já wafli se skořicí a abychom to naše jídlo trochu spálili, prošli jsme se na druhou stranu řeky. 


Zde byly taky trhy, ale pohodovější - Augustus markt, ne tak turistické a hlavně bylo místo kam si sednout a vychutnat si svařák.



Jo, abych nezapomněla, tradičně jsme se stavili v krámku u Emila Reimanna pro Drážďanskou štolu. 

Pár hodin uteklo jako voda a my už ve tři seděli ve vlaku směr Liberec. Bylo to vcelku náročné, ale počasí nám přálo (spíše jarní teploty:-)), tak jsme si to řádně užili. 



A co vy, navštívili jste letos nějaké větší vánoční trhy?

čtvrtek 8. prosince 2016

Oříškové pesto s perníkovým kořením a kapkou javorového sirupu

Čas Adventu nastal předminulý týden, kdy jsme na věnci zapálili první svíčku. Strašně to letí, mám pocit, že před chvílí byl ještě ten teplý podzim se spoustou listí a teď tu máme za pár dní Vánoce. Sníh v nedohlednu a venku mrzne, jak když praští.

úterý 6. prosince 2016

Novinky v kuchyni - tipy na vánoční dárky


Ježíšek se neúprosně blíží a tak jsem si řekla, že bych mohla sepsat pár tipů na vánoční dárečky. Je to spíše pro ženy/dívky, které tráví čas v kuchyni a ocení drobnůstky k vaření, či pečení. Možná se tu ještě během prosince objeví další tipy, uvidíme:-)
  • Kuchařka od Karolíny - tu jsem dostala v rámci kurzu vaření, kde byla sama Karolína přítomna, ale o tom napíšu ještě další článek:-), běžná cena 359 Kč
  • Zlaté ubrousky se stromečky z DM, cena kolem 29 Kč
  • Košíčky na muffiny, opět DM, taktéž 29 Kč
  • Papírová brčka - a zase to DMko:-) viděla jsem je prvně a neodolala jsem, skvělé budou na focení. 24ks/49 Kč. Cena je poněkud vyšší, ale já měla ještě 20% slevu, tak jsem to musela využít.
Mě by určitě takový vánoční balíček potěšil, jak to máte vy? Radši praktické dárky, či jedlé dárky?