neděle 16. října 2011

Bylinková pomazánka

Ráda bych doma pěstovala čerstvé bylinky, ale stále se mi to nějak nedaří... bazalka zahyne, jen tymián se venku docela drží a ostatní jsem radši nezkoušela. Ale mamka, ta je má na chalupě na zahradě a daří se jim tam jedna radost:) Já na to jednou přijdu.

A jak to máte vy? Uvítala bych tip na pěstování bylinek:)

Proto jsem si u mamky natrhala pažitku, oregáno, bazalku, meduňku a v prvé řadě jsem udělala klasické bylinkové máslo. Všechny bylinky jsem nasekla i s česnekem promíchala se změknutým máslem, osolila a dala ztuhnout do lednice. Na čerstvou bagetku či k masu ideální.

Bylinková pomazánka

Z bylinek co zbylo jsem udělala pomazánku. Tvaroh jsem smíchala s nasekanými bylinkami, přidala jsem jeden tavený sýr a trochu soli.

7 komentářů:

Catalina řekl(a)...

Jo tak s bylinkama ti moc neporadím. Koupila jsem si v květináči bazalku, rozmarýn, petržel a tymián a co se nestalo, všechno to chcíplo, když to řeknu tak ošklivě. Ani ne do dvou týdnů bylo po nich. Ale to bylinkové máslo vypadá fakt perfektně! Úplně cítím jeho chuť na čerstvé bagece nebo chlebu :)

Má to šťávu! řekl(a)...

To na fotce je zrovna ta pomazánka ne máslo:) Ale fotku másla mám taky, jen ne vydařenou:( mě to právě taky všechno pochcípalo vždycky:/

Ivana řekl(a)...

Přispěju troškou do mlýna, jestli můžu.. vždycky jsem si myslela, že jsem zabiják veškerý zelený vegetace u nás doma, ale bazalka, tymián a šalvěj se drží už hodně dlouho a to máme okna na východ, takže nic moc slunce.. chce to obden zalívat, na bazalku více vody, hrozně pije a taky je potřeba jí pravidelně zaštípávat lístky, jinak se ohne a začne umírat.. stalo se mi to po pár dnech, co jsem si ji přinesla, tak jsem ji celou "oholila" a hned se zas zvedla.. Chcípla mi jen 2x petržel, s tou si nevím rady.. :/

Italská bloggerka řekl(a)...

Petržel je nejlepší zasadit ven do záhonu, dokonce i přezimuje, na okně ani v bytě se jí moc nedaří. Ale můžu doporučit třeba rozmarýn, ten se mi taky daří pěstovat;o)Tak ať se daří ... PS: Krásná fotka Sašo:o)

Anonymní řekl(a)...

Bylinky chtějí hóóóódně moc vody. Bazalce a meduňce se mi daří na jižním okně.
Ale co ten pařížský dort????? :)

Má to šťávu! řekl(a)...

Díky za tipy na pěstování bylinek, no třeba to v novém bytě pujde lépe:) Pařížský dort bude:) Jen jsem neměla čas zatím, dovolenkovala jsem se v Tatrách:)

Bastera řekl(a)...

Já pěstuji bylinky na zahradě-mátu, meďunku a petržel a daří se jim, v květináčku nevím :) Jinak super tip, zrovna nedávno jsem dostala chuť na bylinkové máslo :)