neděle 31. března 2013

Mazanec

Určitě každý pečete na Velikonoce mazanec. I já už jeden upekla a druhý mi momentálně kyne v kuchyni. Přikládám tedy recept, který jsem objevila na internetu, jen sem jen trochu poupravila. Jedná se o mazanec ze sušeného droždí.

IMG_2981 copy


Potřebujete
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce + 1 na pomazání
  • 25g másla
  • 200 ml mléka
  • rum
  • rozinky, mandle
 IMG_2982 copy

Máslo si rozpusťte. Přidejte vejce, mléko, rum a dobře vše prošlehejte. Mezitím si ve vedlejší míse smíchejte cukr, mouku a droždí. Mokrou směs smíchejte se suchou a dobře propracujte těsto, nejlépe vařečkou. Podle potřeby ještě přidávejte mouku, pokud je těsto moc lepivé. 

Hotové těsto dejte na teplé místo a nechte cca 90 minut kynout. Poté znovu těsto prohněťte a zapracujte mandle a rozinky. 
IMG_2971 copy

Vytvarujte do tvaru mazance a nechte ještě tak 15 min kynout, poté pomažte vejcem a posypte plátky mandlí. Uprostřed si udělejte menší křížek (já udělala zbytečně velký a tak se mazanec tvářil, jako by vybouchl:-) 

Během posledního kynutí si předehřejte troubu na 180°C. Mazanec dejte péct na cca 30-35 minut.

Oblíbená variace - mazanec s nutellou a jahodami

IMG_2988 copy

2 komentáře:

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

to je krasavec :)
a vaše oblíbená variace vypadá božsky

Magdalena řekl(a)...

ten se ti opravdu povedl:-)
já, když jsem ho dělala, tak nevypadal zdaleka tak krásně, jako ten tvůj!:-D