pondělí 22. prosince 2014

Dort se zkaramelizovanými hruškami


Toho sladkého před Vánoci je dost a dost, že? Ale tohle už je trošičku staršího data, a tak proč se s Vámi nepodělit o tuhle dobrotu. Můžete s ním zazářit na silvestrovském veselí či vytáhnout místo cukroví:-)


Na formu potřebujete:
  • těsto stejné jako na tento dort
náplň:
  • 500g tvarohu
  • 1 šlehačka 33%
  • půl plechovky salka - zbylo mi z vaječňáku:-)
  • vanilkový lusk - nebo pravý vanilkový cukr
rozvar a karamelové hrušky:
  • cukr na hrušky
  • kompotované baby hrušky
  • slitá šťáva z hrušek
  • 1 lžíce škrobu

Po upečení nechte korpus dostatečně vychladnout. Připravte si svařenou hruškovou šťávu ze slitých hrušek - do šťávy dejte lžíci škrobu a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Pak odstavte z plamene. Na krém si dejte veškeré ingredience do mísy a dejte šlehat cca na 6 minut. Podle potřeby doslaďte, ale se salkem to to bude tak akorát. Krém by měl být hezky nadýchaný.

Korpus překrojte na dvě části. Potřete polovinou svařené šťávy a naneste asi půlku krému. Přiklopte druhou částí korpusu a postup opakujte. Doporučuji dělat ve formě, krém tak pěkně drží a nikam nestéká. Dort dejte chladit do lednice.

Mezitím si v kastrůlku udělejte karamel. Nasypte cukr a nechte rozpustit a zhnědnout. Hrušky podle potřeby překrojte na půl a vložte do karamelu. Všechny pěkně obalte a nechte chviličku zchladnout. Ozdobte dort a nechte pořádně vychladnout.

2 komentáře:

Andullie řekl(a)...

To je nádhera! :) Určitě musel být úžasný:)

Verča B. řekl(a)...

Bože to vypadá božsky :-))))

Nespřátelíme blogy?