úterý 2. prosince 2014

Listopadová výzva - Black forest cake

 Ano, i já jsem se účastnila listopadové výzvy, kterou pořádal časopis Gurmet. Připravila ji pro nás skvělá foodblogerka Petra z blogu Kitchen and the city



Neřekla bych, že to bylo něco složitého, či záludného. Mě spíš šlo o to, vyzkoušet i jiné typy dortů, než které občas dělám a vlastně si i tak trochu pohrát s dekorací dortu.


 

Dort byl vcelku jednoduchý i rychlý - korpus jsem si udělala den dopředu, abych ho měla řádně vychlazený.

Na formu o průměru 18 cm potřebujete - recept je převzatý přímo z Gurmetu:

korpus:
  • 1 vejce
  • 50g rozehřátého másla
  • 180g hladké mouky
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžička prdopeče
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200g cukru - dala jsem o něco méně
  • 200g zakysané smetany
  • 75 ml horké vody

krém:
  • 500g mascarpone
  • 1 šlehačka
  • cukr

omáčka:
  • kompotované višně
  • kukuřičný škrob - 2 lžičky

stromky:
  • 150g čokolády
  • kousíček másla

Všechny ingredience jsem dala do robota a nechala hezky šlehat asi 10 minut. Těsto by mělo být hezky hladké a vyšlehané. Mezitím jsem si rozpálila troubu na 180°C. Poté jsem si vymazala a vysypala formu a nalila připravené těsto. Dala jsem péct na cca 50 min. 

Omáčku si připravíte jednoduše. Slijte višně a šťávu svařte se škrobem a nechte vychladnout.

Mascarpone a šlehačku oslaďte a dejte vyšlehat do robota do tuha. Občas hlídejte, abyste nesrazili šlehačku.

Stromky si připravte jednoduše tím, že si roztopíte čokoládu nad vodní lázní. Necháte jí trochu vychladnout a přendáte do sáčku, kterému ustřihnete růžek. Stromky tvarujte na pečící papír a dejte vychladit do lednice.

Upečený korpus nechte dostatečně vychladnout a poté jej rozřízněte na tři části a dle fantazie už ozdobte krémem, omáčkou a višněmi.

2 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Viděla jsem na instagramu a moc se mi líbí :) jsi šikovná, mě strašně nadchla chuť dortu u nás je to ted číslo jedna :)

Kitchen And The City řekl(a)...

Byly jste šikovný obě dvě, holky!