sobota 30. května 2015

Tip na výlet: Sasko - Bad Muskau, Kromlau, Nochten

O prodlouženém víkendu v květnu jsme se vydali s koly a autem do Německa, přesněji tedy do Saska. Máme to kousek - cca 100 km z Liberce.


Vypravili jsme se do Bad Muskau, kde jsme si byli prohlédnout park, který je zapsaný na světovém dědictví UNESCO. Je to největší středoevropský park v anglickém stylu. Určitě to vydá na celodenní procházku po celém parku. Rozprostírá se jak na německé straně, tak i na té polské - to je větší část.



Dominantou je zámek, který je v parku. Ten byl na konci druhé světové války do základů vypálen, ale podařilo se kompletně obnovit a myslím, že velmi zdařile.


Další zastávkou byl Rhododendron Park v Kromlau - spíše tedy lesopark plný kvetoucích rododendronů. My jsem bohužel nebyli v parku, když byl v plném květu, ale i tak se nám tam moc líbilo. Hlavním lákadlem je uměle vytvořený čedičový most.


Poslední zastávkou našeho prodlouženého víkendu byl Lausitzer Findlingspark v Nochtenu. 


Jedná se o ojedinělý projekt zvaný Findlingspark je svědectvím úspěšné rekultivace původně drsné krajiny poničené těžbou hnědého uhlí v povrchových dolech. Dnes Findlingspark nabízí jedinečnou podívanou na tisíce nádherně kvetoucích rostlin.


Je to místo pro odpočinek, kde se vyřádí i děti. Platí se malé vstupné a v parku můžete tak strávit celý den. Nevýhodou je, že zde není moc míst na úkryt ve stínu. To když pak slunce pálí celý den, není to nic příjemného. 


My jsme pak samozřejmě pokračovali dál až na Lužická jezera, kde jsme se noc zdrželi a druhý den jsme vyrazili na cyklo projížďku. 


Doufám, že se Vám tip na výlet líbil:-) Přáli byste si takové články častěji?


2 komentáře:

Hanka řekl(a)...

Přáli! Je to super inspirace.

JANA řekl(a)...

Díky za nádherné fotky a inspiraci na výlet.
Jana