čtvrtek 24. března 2016

Kaštanové muffiny s čokoládovým tolárkem


Když máte možnost ochutnat nějaké dobroty, tak neváháte ne? Já tu možnost dostala od Chefshopu a tak jsem vybrala něco pro své kulinářské (ne)umění a dala jsem dohromady jeden recept na kaštanové muffiny. A protože Velikonoce jsou za rohem, doplnila jsem je ještě čokoládovým tolárkem s otiskem zajíce.

Tak jdeme na něj!


Na 8-10 ks potřebujete:
  • 120g polohrubé mouky
  • půl pytlíčku kypřícího prášku
  • cukr - dle chuti, kaštanové pyré je dost sladké
  • 2 lžíce pikantní marmelády - použila jsem tuto
  • půl hrnku oleje, nebo másla
  • půl hrnku mléka - možná o něco méně, uvidíte podle hustoty těsta
  • 1 vejce
  • hrstičku čokoládových pecek nebo nasekané čokolády
na tolárky:
  • 50g čokolády
  • lžička másla
Předehřejte si troubu na 180°C. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mouku smíchanou s kypřícím práškem a zamíchejte kaštanové pyré (samotné mi tedy úplně nějak nechutná, je to děsně sladký:-)). Přidejte marmeládu a mléko a nakonec čokoládu. Zamíchejte. Těsto by nemělo být příliš tuhé.


Naplňte košíčky do 3/4 a dejte péct. Trvá to tak 15-20min. Můžete vyzkoušet špejlí. Po upečení je dejte na mřížku vychladnout.


Teď si připravíme tolárky. Čokoládu s máslem do misky nechte roztopit v mikrovlnce. (Musím říct, že s čoko čočkami se pracuje o dost lépe, než s klasickou tabulkou čokolády) pravidelně promíchejte, třeba po 20 sekundách. 


V Kik jsem nakoupila razítka na sušenky, které mají sundávací tiskací stranu. Takže jsem na to nanesla čokoládu a rozprostřela a dala jsem do mrazáku. Po cca 5 minutách jsem tolárek přilepila na muffin - buď opět čokoládou anebo klidně i marmeládou. Bohužel nevýhoda je, že to uděláte jen po jednom kuse, takže musíte na několikrát.

Zkoušela jsem i variantu, že čokoládu rozmažu po pečícím papíře, dám vychladit a na to budu tiskat, ale to se mi vůbec nepovedlo.


Zkoušeli jste kaštanové pyré?

3 komentáře:

M.A.R.K.I řekl(a)...

Saši, ty čokoládové tolárky jsou bomba !!!! Vypadají moc krásně .... Marki

Holly řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Holly řekl(a)...

Jak pise Marki, ty tolarky jsou bozi :) Kastanove pyre jsem pouzila na peceni zatim jen 2x. Delala jsem z nej italsky kastanovy kolac, zkusila jsem ho jak z konzervovaneho francouzskeho neslazeneho pyre, tak z domaciho pyre pripraveneho z 1 kg neloupanych kastanu.A musim rict,ze cerstvemu se nic nevyrovna.Jen kdyby s tim domacim nebyla takova piplacka.... pres hodinu jsem loupala kastany uvarene v horke vode, prsty spalene a stejne z nich tu lahodu dolovat moc neslo. Oproti domacimu melo to konzervovane tmavou barvu a trosku jinou konzistenci takze jsem musela malinko upravit i recept. Chtela bych nekde sehnat jeste to mrazene pyre, treba se tomu domacimu bude vic podobat.