pondělí 27. března 2017

Banánovo - jablečný chlebíček


Asi to nebude úplně poslední chlebíček na mém blogu. Tenhle jsem dělala o víkendu a byl famózní. Nejlépe opečený na kokosovém oleji a podávný s ovocem a oblíbenou marmeládou. Je to taková rychlovka, která zabere pár minut a přesto z něj vyleze něco skvělého. 



Takže až nebudete vědět, co upéct, sáhněte po tomto receptu. I nemilovníkům banánů bude chutnat.

Na jednu formu (na biskupský chlebíček)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • půl hrnku oleje
  • 2 přezrálé banány
  • 1 větší jablko
  • 1 kypřící prášek
  • špetka sody
  • 2 vejce
  • cukr - záleží na sladkosti banánů a jablka, já jsem dala asi tak tři lžíce a stačilo
  • oblíbené ořechy


Banány si rozmačkejte na kaši, jablko zase nastrouhejte nahrubo. Smíchejte v míse a přidejte vejce, cukr a olej. Poté přisypte mouku smíchanou s prdopečem a sodou. Přidejte nasekané ořechy, část z nich nechte na posypání chlebíčku, až bude těsto ve formě. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 min. Ideálně hlídáme špejlí.

pondělí 20. března 2017

Rychlé "žloutkové" řezy

Nejde úplně o ty žloutkové řezy, kde by byl krém jen ze smetany a žloutků. Tohle je o něco levnější a rychlejší varianta. Řekla bych, skoro stejně tak dobrá. U  návštěvy s tím chybu neuděláte a ani manžel se nebude zlobit:-D Jdeme na to.


Na celý plech
  • 400g chlazeného listového těsta
  • 3 vanilkové pudinky
  • 1l mléka
  • 3 žloutky
  • cukr dle chuti
Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto si rozdělíme na půl, kdy obě půlky rozválíme na tenké placky o velikosti plechu, propícháme vidličkou. Každou zvlášť na plechu, si upečeme. Peču v troubě najednou, na horkovzduch, cca 10 min, nebo do zezlátnutí. 


Mezitím co se listové těsto peče, si připravíme pudink. 2/3 mléka s cukrem si zahřejeme až do bodu varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinky. Směs přilijeme do horkého mléka a mícháme. Měl by vzniknout hustší pudink. Do pudinku pak zašleháme žloutky, směs by se už neměla vařit, aby se vajíčka nesrazila. Necháme trochu vychladnou. Na jednu placku naneseme pudinkový krém a rozetřeme, poté přiklopíme druhou částí. Necháme řádně vychladit a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

čtvrtek 16. března 2017

Kokosovo - jogurtové lívance

Další se série snídaňových receptů. Bohužel tohle jsou většinou snídaně o víkendu, maximálně ve čtvrtek nebo v pátek ráno, když je čas to vše nafotit a připravit. Teď je fajn, že se už dny prodlužují a tak se dá fotit už i něco po práci v pět hodin. A když se nám změní čas, bude světlo ještě déle. Dnes pro Vás mám recept na lívance, které jsou vláčné a nadýchané. Tak jdeme na to!

Na cca 8 lívanců:
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mletého kokosu
  • vrchovatá lžíce jogurtu
  • 2 lžíce hladké mouky (lze nahradit vaší oblíbenou)
  • čtvrtka lžičky prdopeče 
  • mléko neb voda 
Všechny suroviny si smíchejte v hladké tekuté těsto. Mléko či vodu přidávejte postupně, ať nemáte těsto úplně řídké. Mělo by mít o něco hustější konzistenci, než na palačinky. Smažte z obou stran. Lívance naskládejte na sebe a promažte dle libosti...džemem, nutellou, ořechovým máslem, zakysankou. Ozdobte čerstvým ovocem a je hotovo:-)


úterý 7. března 2017

Dort s mangovým krémem

Upss, to už je zase březen? Nějak nestíhám ten kalendář sledovat a koukám, že v únoru jsem nepřidala jediný recept, hanba mi. Dneska se s Vámi podělím o recept na mangový dort, tedy spíše dort s mangovým krémem. 


Dělala jsem ho na Valentýna, který teda až tak neprožíváme. Ale kytky mám ráda a zítra je MDŽ, viď Kubo a v Kafe Kytka mají krásné květiny (haha, jsem zvědavá jestli si to přečte:)) Takže ideální dort k zítřejšímu MDŽ:-)


Teď už k dortu. Korpus jsem připravovala osvědčený, a to podle receptu na Black forest cake, tak mrkněte sem. Udělala jsem si ho dopoledne, aby do večera pěkně vychladl. Krém jsem taky dělala dopředu, aby mi trochu ztuhnul.

Na krém:
  • 1 mascarpone
  • 1 šlehačka
  • 100g másla - povoleného
  • cukr moučka
  • mangové pyré - stačí asi z půlky manga

Mascarpone jsem spolu s cukrem, šlehačkou a máslem vyšlehala v hladký krém. Poté jsem už jen ručně vmíchala mangové pyré, které připravíte jen rozmixováním manga.



Celý dort jsem rozřízla na tři části a postupně jsem naplnila krémem. Nechala jsem i kus krému na pomazání kolem dortu. Hotový dort dáme do lednice ztuhnout ideálně přes noc. Před podáváním dle fantazie nazdobíme. Já použila mango, jahody a plátky kokosu.