neděle 9. června 2013

Mrkvový dort

IMG_3230 copy

Už i konečně já jsem tento výborný dort vyzkoušela! Použila jsem recept z Apetitu, akorát polevu jsem si udělala podle svojí chuti. Byl to už můj druhý pokus a opět ne poslední!

Na jednu dortovou formu budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 1 a čtvrt hrnku oleje
  • 2 hrnky hnědého cukru - dala jsem určitě méně
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky sody - nedávala jsem
  • půlku prdopeče
  • 2 lžičky skořice
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek vlašských ořechů
Poleva:
  • 1 mascarpone
  • 1/2 tvarohu
  • cca 100g másla
  • cukr podle chuti
  • šťáva vymačkaná z jednoho citronu

Troubu si předehřejte na 180°C.  Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně pak přidáváme všechny tekuté ingredience. Ve vedlejší míse si smícháme všechny suché ingredience a obě směsi poté spojíme. Nakonec do těsta přidáváme nahrubo nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Hotové těsto dáme do vymazané dortové formy a pečeme přibližně hodinu - kontrolujeme píchnutím spejle. 

Hotový korpus necháme úplně vychladnout a připravíme si polevu. Tvaroh s mascarpone si vyšleháme s cukrem a máslem dohladka. Nakonec přidáme citronovou šťávu a necháme polevu vychladit. Dort si v polovině rozřízneme a naplníme cca 1/3 krému. Zbylým krémem potřeme vnějšek dortu a dáme do lednice vychladit.

Nejlépe chutná druhý den!

IMG_3231 copy

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mrkový dort jsem upekla včera a dnes ráno snídala, je velmi dobrý :o). Děkuji Vám za inspiraci!

Ajka řekl(a)...

Vypadá nádherně, mrkve mám nadbytek, zkusím, díky:-)
Ajka

Eleonora Portná řekl(a)...

prosím co znamená 1/2 tvarohu? Půl kila? Půl vaničky? Chtěla bych si dort upéct ke svátku. Děkuji

Sáša Plešingerová řekl(a)...

Pul kila, zapomnela jsem jednotku.