pátek 4. března 2016

Snídaně: Anglický muffin s vejcem a špenátem


Je pátek a nejvyšší čas přemýšlet nad tím, co si uděláte o víkendu na snídani. Protože v sobotu a v neděli je vždycky více času, určitě si rádi děláte vydatné a dlouhé snídaně. Tahle je ideální. A když si k tomu upečete i čerstvé english muffin, bude to teprve něco. Těsto si můžete připravit klidně večer a dát kynout do lednice. Ráno jen vyválíte a upečete na pánvi. Tak jdeme na to!

na cca 12 ks - záleží, jak je budete dělat velké
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • 1,5 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 3/4 šálku podmáslí (nebo mlékem naředěného tučného jogurtu)
  • 2 lžíce teplé vody
  • 1 lžička soli

-> na vyválení buď krupice nebo polenta

Z droždí, vody a cukru si uděláme kašičku  a necháme na teplém místě trochu vzejít. Zbytek surovin si zamícháme společně v míse. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme do vláčného těsta. Já používám na zpracování těsta robot s hnětacím hákem. Těsto přendáme do čisté mísy a dáme kynout. Pokud budete připravovat muffiny ráno, dejte klidně těsto do lednice a nechte kynout přes noc.

Vykynutě těsto rozválejte na placku o síle 2 cm a vykrájejte kolečka. Plochu si podsypte buď polentou nebo krupicí. Muffiny nechejte ještě při pokojové teplotě kynout cca 45 min.

Na sporáku si nechte nahřát pánev a které pak muffiny dozlatova opékejte z obou stran. Pěkně vám naběhnou. Vychladlé rozřízněte a opečte ještě před podáváním. Plňte dle libosti.

Já jsem použila špenát, vejce, schwarzwaldskou šunku a sýr Gran Moravie.


Na česneku jsem si osmahla špenát, osolila jsem ho a opepřila chvíli jsem jej překládala vařečkou až pěkně zavadl. Muffin jsem rozřízla a opekla, nandala jsem špenát, opečenou šunku a přidala jsem volské oko s nastrouhaným sýrem. 

Toť vše, vypadá to složitě, ale nejdelší je příprava anglických muffinů.

Žádné komentáře: