neděle 18. května 2008

Malované hrnky


Včerejší den se stále blížil a mě nezbývalo nic jiného, než se pustit do malování dvou hrnků pro Káťu a Zůzku, stavili jsme včera totiž jejich narozeniny:o)

Použité hrnky jsou zakoupeny v IKEi a jsou namalovány barvami na porcelán, keramiku atd. Nejprve se musí pořádně odmastit, než se na ně začne malovat, tzn. omýt pořádně jarovou vodou a nechat zaschnout. Čtverečky, které na těch hrnkách vidíte jsou udělány houbičkou. Vystříhala jsem ji na požadovaný tvar, namočila do barvy a mohla jsem to "natisknout" na hrnek. Pokud se nepletu, tak se tato technika nazývá tupování (vytváření obrazců houbičkou, štětcem nebo smotkem látky pomocí šablon na podkladový materiál). Hrnky by měly 24 hodin schnout a pak se vypalují v troubě na 150 stupňů po dobu 30 minut. Lze je tedy i dávat do myčky.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj dnes sme si so sestrou robili hrnceky podla tvojho navrhu, len jedine cim sme si neboli iste bolo to ze sme mali "studene" farby na keramiku a na nich bolo napisaane ze sa to ma nechat susit 48 hodin a asi to teda nebolo terba dat do truby. ale je to fakt krasne a jednoduche. podarili sa nam perfektne. len som si nie velmi ista ci je to 100% zdravotne nezavadne a mozme z toho mormalne pit cajik?! :)

Má to šťávu! řekl(a)...

to by mělo být napsáno na barvách, ale myslím, že jsou nezávadné