sobota 4. února 2012

Halušky

Můj první neúspěšný pokus selhal...rozvařily se. Před Vánocemi jsme se do nich o jednom víkendu opět pustila. Tentokrát to vyšlo!

Halušky

Tady je recept:

brambory
1 vejce
polohrubá mouka
sůl

Záměrně neuvádím množství, protože jsem je dělala od oka...těsto by mělo být hustší, ale ne moc, spíš lepivější. Vše jsem zpracovala v mixéru. Mezitím jsem si taky připravila hrnec s vodou, kterou jsem osolila a přivedla k varu. Když se voda vařila, přes síto jsem dělala halušky, jakmile vyplavaly nahoru ihned jsem se přendala do mísy.

Halušky podáváme buď s brynzou - tu já moc nemusím nebo s kysanou smetanou - tu miluju! Navrchu nesmí chybět vyškvařená slaninka, či klobáska.

7 komentářů:

happy.lenulka řekl(a)...

ahoj . vypadají nádherně. to že neuvádíš množství je normální, páč já dělám halušky celkem často a záleží na škrobovitosti brambor, na mouce a tak... někdy dá člověk 20dkg mouky a nic, někdy stačí 10 dkg a těsto je tak akorát ;-)

Unknown řekl(a)...

Saši, my teda děláme halušky bez vajíčka - jen mouka+nastrouhané brambory, zpracujeme v ruce těsto a odkrajujeme šišky do vody. A jestli máš ráda NIVU (takový ten modrý sýr :), tak až je vytáhneš z hrnce, dej je do misky, posyp nadrobenou nivou,protřep a na 5 minut zaklop poklicí a je to... Takto jsou pro mě úplně dokonalý!!

Má to šťávu! řekl(a)...

happy: jj přesně, záleží hodně na bramborách
kač: ano dají se dělat i bez vajíčka, ale já jedno dala:) a tip s nivou nezní špatně:)

Pavla řekl(a)...

Mňam, halušky miluju, ale ještě jsem je doma nikdy nezkoušela. Teda trochu jsem pomáhala, když jsme je na studijním pobytu vařili se slovenskými spolužáky ostatním národnostem :-). Úplně jsem na ně dostala chuť! Díky za recept! PS. U mě na blogu tě něco čeká!

Anonymní řekl(a)...

Popravdě halušky nejsou jídlo, které bych sama uvařila, protože bych na ně měla chuť, ale pokud je uvaří někdo jiný, tak mi to neva a s ním je. Ovšem z Tvých fotek by mi chutnalo vše :) Člověk musí zkoušet jídlo, dokud se nepovede :D

Catalina řekl(a)...

Vypadají báječně! Asi bych taky dala přednost té smetaně, bryndza mi k srdci moc nepřirostla :/

Josefína řekl(a)...

mňam, to vypadá parádně! =)