pondělí 7. srpna 2017

Kavárenský povaleč


Při našich toulkách po ČR i v zahraničí rádi vyhledáváme kavárničky, které mají neobvyklou nabídku, dobrou kávu, či jsou něčím vyjímečné. Hodně inspirace čerpám z gastromapy Lukáše Hejlíka, kde se to dobrými podniky jen hemží, pak také v Knize kaváren, kde mám vlastně "šálky kávy zdarma." Nespočet míst jsem poznala i díky Instagramu či Facebooku. 



Vlastně si tvořím takovou svoji pomyslnou mapu, kde všude bych chtěla něco ochutnat. Jo, fakt, ukládám si místa do google mapy a vždy, když někam vyrážíme koukám, co máme poblíž. Těch míst je už fakt požehnaně a jen v Praze mám nejmíň na rok, co dělat:-D



Tahle rubrika se bude postupně zaplňovat místy, které jsem navšívila:-) Máte i vy nějaké dobré tipy? Sem s nimi!:-)

Pavlova

Je to moje premiéra, tak se s vámi podělím o její recept. Myslím, že jako letní dortík úplně ideální. Lehký a nadýchaný jako vánek. Jen je nutné jej ještě tentýž den sníst, protože ráno byste z ní měli jen mokrý flek na talíři:-) Skládá se jen ze dvou ingrediencí.

Potřebujete:
  • 4 bílky
  • 200g cukru krupice

Náplň:
  • 2 kelímky šlehačky
  • ovoce na ozdobu

Nejprve si předehřejte troubu na 150°C, já použila horkovzduch. Do mísy si dejte bílky se špetkou soli a začněte šlehat při nižších otáčkách, postupně přidávejte. Až sníh zbělá, po lžících zašlehejte cukr, cca tak na 4-5x to vyjde. 


Poté nechte šlehat ještě 5 minut, aby se cukr zcela rozpustil. Plech vyložte pečícím papírem a přendejte sníh. Udělejte dvě ledabylá kola (hromady), měla by být aspoň trochu stejná a dejte sušit do trouby na 2 a čtvrt hodiny. V žádném případě neotvírejte troubu. Po dopečení nechte troubu stále zavřenou, ale vypněte. Nechte vychladnout, klidně i 3 hodiny. Já pekla večer, takže jsem Pavlovu nechala přes noc v troubě.


Teď už stačí jen vyšlehat šlehačku dotuha a navrstvit na první "korpus," dát nakrájené ovoce, přikrýt druhým "korpusem" a opět šlehačka a ovoce. Na závěr můžete ještě zasypat moučkovým cukrem. 


Dejte tak na 2 hodinky odležet do lednice a poté zbaštěte:-) Lepší je nechat trochu odležet v lednici, korpus hezky zvláční a nasákne šlehačku. Do druhého dne určitě nevydrží!

neděle 6. srpna 2017

Ricottovo-tvarohové knedlíčky



Jednou jsem tu už recept na ricottové nočky sdílela, ale tentokrát jsem přidala i tvaroh. Tak je zkuste. Jsou vláčné a dají se jíst jak naslano, tak nasladko.

Na cca 20 ks - záleží, jak velké budete dělat

1 žloutek
2 kelímky ricotty
100g tvarohu
1 hrnek krupičky
1/2 hrnku polohrubé mouky
3 lžíce cukru moučka  (pokud to bude sladká varianta)



Ze všech ingrediencí si vypracujeme hladké-lepivé těsto. Bude trochu lepivé, ale knedlíčky jdou udělat bez problému. Můžete přisypat kdyžtak více mouky či krupičky, ale nepřehánějte to, ať z nich pak nemáte spíše moučné knedlíčky. 

Na válu si pak vyválejte menší kuličky (nebo libovolný tvar), které vařte v osolené vroucí vodě. Hotové jsou tak, až když vyplavou nahoru. Podávejte s ovocnou omáčkou - já tentokrát zvolila borůvkovou.

pátek 28. července 2017

Mangová zmrzlina


Prý je venku léto? No nevím, poslední dva týdny to tak nevypadá, ale mě to vcelku vyhovuje, nemusím ty vedra nad 25°C.  Takže, kdybyste se chtěli tak trochu osvěžit, udělejte si tuhle eňoňuňo zmrzlinu/sorbet. Je fakt výborná.


Na cca 700ml:
  • 2 plechovky manga - koupila jsem v Lidlu, měli teď v rámci Asijského týdne. Určitě můžete použít i mango čerstvé, ideálně RTE (ready to eat). Jinak popravdě nevím, kde bych plechovky sháněla jinak.
  • 3 lžíce kokosového mléka - té tučné části nebo kokosového nápoje (něco takového)
  • cukr dle sladkosti - ale u toho v plechovce není třeba
  • půlka citrónu
Do mixéru dám jeden celý obsah plechovky, včetně šťávy. Z druhé už jen mango. Přidám kokosové mléko, nebo ten rozpustný nápoj. Vše dohladka rozmixuji a dochutím citrónovou šťávou. 



Přepasíruji přes sýto, protože mango obsahuje taková vlákna, která by vám dělala neplechu ve zmrzlině. Přeliji do zmrzlinovače a nechám pracovat. 

Poté přendám do uzavíratelné nádoby a dám mrazit. Pokud nemáte zmzlinovač, dejte směs do mrazáku a po půl hodinách vždy zamíchejte (opakujte alespoň 5x).

úterý 18. července 2017

Rychlá banánová svačinka


Dnes přináším tip na rychlou a zdravou svačinku. Občas mě nudí, dát si jen tvaroh, ovoce nebo nějakou tyčinku. Tak jsem si řekla, že by to chtělo upgradeovat trošku výš a vykouzlit něco rychlého a zdravého. Řekla bych, že je to něco mezi Pribináčkem a Termixem.

Na jednu porci
  • půl kelímku Skyru - pro mě docela objev, znáte?
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • půl banánu
  • lžička holandského kakaa
Vše dám do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozmixuji do hladké konzisence. Komu by to přišlo málo sladké, přidejte třeba med, či jiné oblíbené sladidlo. Přendejte do misky a ozdobte dle libosti a chuti. 


Já použila maliny, mandle, kokos a kakaové boby. Nechte vychladit v lednici nebo rovnou konzumujte:-)

pátek 14. července 2017

Nejlepší brownies s malinami



Měla jsem na ně chuť už strašně dlouho, sice tu recept na ně na blogu mám, ale tyhle jsou nejlepší. A když přidáte nějaké kyselé ovoce, uděláte ještě lépe. Já tentokrát přidala čerstvé maliny, podařilo se mi, je ulovit za pár šupů u nás v Liberci. Recept je jednoduchý a vcelku i rychlý.

Na jednu dortovou formu, 20cm:
  • 160g čokolády - použila jsem 52% kakaa 
  • 160g cukru krupice
  • 160 másla pokojové teploty
  • 2 velká vejce, nebo tři malá
  • 110g hladké mouky
  • 2 lžičky kakaa

Čokoládu si nechte roztopit ve vodní lázni a dejte vychladnout. Máslo pokojové teploty si dejte do robota společně s cukrem, nechte vyšlehat. Postupně přidávejte vejce, až se každé zapracuje. Pak kakao smíchané s moukou. Nechte šlehat do fakt nadýchané hmoty. Přidejte čokoládu a opět nechte šlehat tak dlouho, aby těsto bylo krásně nadýchané. Mohla bych se ujíst jen syrového těsta, jak je výborné. 



Přelijte do formy a posypte malinami, či jiným ovocem. Dejte do předem vyhřáté trouby na 180°C péct cca 22 min. Nechte vychladnout a podávejte:-)

pondělí 10. července 2017

Nejoblíbenější vafle


Poslední dobou jsem si oblíbila vafle, teda hlavně od té doby, co se mi nepovedly jogurtové lívance:-D Strašně se trhaly a nešly obrátit. Tak jsem vytáhla vaflovač a bylo rozhodnuto. Tady je můj nejoblíbenější recept na vafle, tak jej zkuste:-) Množství je trochu orientační, spíš přidávejte podle konzistence.

Na cca 6-7 kusů
  • 1 vejce
  • 1 šálek mletého kokosu
  • 1 šálek špaldové mouky
  • 2-3 lžíce jogurtu
  • voda či mléko na doředění
Všechny ingredience smíchejte v míse. Těsto by mělo být hustější. Pak už jen nalijte do vaflovače, na jednu vafli dávám zhruba 3 lžíce těsta. Vždy doprostřed té mřížky, těsto se pak hezky rozteče. Pečte do zezlátnutí. Podávejte s oblíbenou marmeládu, ovocem, či sirupem.

Moje vaflová sbírka:-)