neděle 24. dubna 2016

Mangová bruschetta s koriandrem a buvolí mozzarellou


Rok se s rokem sešel a s ním i další soutěž "Aperitvo Moment". Loni jsem se neúčastnila, ani nevím proč. Možná jsem to nestíhala, možná jsem neměla nápad. Letos to tedy taky nechávám na poslední chvíli, ale myslím, že nejsem jediná. Bude silná konkurence, ale proč to nezkusit, že?

Máme k tomu důvod, že? To abychom od sebe neopisovali:-D Nevymýšlela jsme žádné složitosti, ale opravdu něco lehkého, rychlého a chutného. Tentokráte to měl být předkrm a k tomu drink na bázi Aperolu. Pití jsem připravila tradiční, tedy Aperol Spritz, protože ten miluju. A ještě když máte ty velké skleničky, byla by škoda toho nevyužít. Teď už k samotnému předkrmu a co na něj potřebujete.

  • 1 zralé mango - ideálně R.T.E. (ready to eat)
  • hrst koriandru
  • sůl, pepř
  • mleté chilli
  • olivový olej
  • bílou bagetu
  • 1 bůvolí mozzarella
  • citronová šťáva
Mango si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, prostě na drobno. Přidáme sůl, pepř, mleté chilli a nasekaný koriandr. Zakápneme olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Řádně promícháme.

Bagetku si nakrájíme na plátky a pokapeme olivovým olejem. Opečeme na pánvi z obou stran dozlatova. Na bagetky naneseme mangovou směs, navrch přidáme natrhanou mozzarellu, zakápneme olivovým olejem a ještě namele trochu chilli. Toť vše a podáváme.


pátek 22. dubna 2016

Celozrnné jogurtové lívance


Už ani nevím, zda tento recept na blogu náhodou není. Ale nevadí, pokud ano, tak si ho připomeneme a pokud ne, tak můžete zkusit lívance zase trochu jinak. Vlastně jich je nepřeberné množství: kefírové, tvarohové, banánové, pohankové..atd. Tak šup na ně, je to v cuku letu:-)

Na 2 pořádné snídaně:
  • 1-2 vejce - podle velikosti
  • 150ml jogurtu - použila jsem Holandii
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • celozrnná mouka 
  • 1 lžička kypřícího prášku
Veškeré ingredience promíchejte. Záměrně neuvádím kolik mouky. Prostě přisypápejte, až se Vám těsto bude zdát tak akorát. Lze přidat i trochu mléka.

Lívance pak smažte po obou stranách. Ozdobte dle libosti.

 TIP:-)
Pokud Vám nějaké lívance zbydou, udělejte si snídaňovou misku, jako já:-)



 

středa 13. dubna 2016

Fialková sešn

Venku jaro a všude to krásně voní, bez toho by vlastně ani jaro nebylo. Letos jsem si řekla, že musím vyzkoušet něco nového a tak padl nápad na něco s fialkami. Venku právě kvetou, možná už je někde po nich, ale u nás na severu ještě jsou. 

Tak jsem se tedy vydala na včerejší lov. Měla jsem je už vyhlídnuté, takže jsem šla na jistotu. Spojila jsem příjemné s užitečným a jela na kole. Nasbírala jsem dohromady něco kolem 170ks květů, je to dost hrubý odhad...

Už se těším, až fialkový cukr nebo sirup někde využiji. Určitě sem hodím i pár tipů nebo receptů. Třeba takový fialkový čízkejk, nebo panna cota, komu by to nechutnalo, že?


Tak a jdeme na fialkový sirup, na cca 500ml
  • 120 květů
  • 0,5 litru převařené horké vody
  • 300g cukru
  • 10-15 kapek citronové šťávy
Květy si zaliji vroucí vodou a nechám je cca 2 hodinky louhovat, až voda úplně vystydne. Neděste se barvy, bude modro-zelená. 


Vychladlý výluh přecedíme a pomalu přidáváme citronovou šťávu, čím více dáte, tím více to bude červené a už ne krásně fialové. Přisypeme cukr a necháme svařit, počítám, že to trvalo tak cca 20 min maximálně. Ale stačí jen nechat úplně rozpustit cukr. Plníme do vymyté lahve a necháme vychladnout. Poté skladujeme v lednici.


Fialkový cukr
  • 50 květů fialek - zbavíme zelených zvonků (já to neudělala a poté jsem musela přesívat) 
  • 1 hrnek cukru
Fialky si otrháme od zelených "zvonků" a dáme do hmoždíře, přisypeme cukr a rozdrtíme. Lze udělat i v mixéru, ale to nemám ozkoušeno. Cukr poté rozprostřeme na pečící papír a necháme jej vyschnout. Pro skladování by neměl být vlhký. Já jej nechala přes noc. Poté přesypeme do uzavíratelné nádoby.


pondělí 11. dubna 2016

Čočkovo - polentové placky s dipem ze sušených rajčat



Od dalšího příspěvku trochu času uplynulo...ale co, blog není středobod mého vesmíru. Ale i tak se sem ráda vracím a píšu Vám recepty, které doufám alespoň někdo čte nebo i třeba zkouší u sebe doma. Tyto placky jsem dělala v sobotu k večeři, ale určitě dobře poslouží i k lehkému obědu. Samozřejmě záleží, jakou přílohu si zvolíte, ať už to budou šťouchané brambory, bramborová kaše, nebo jen salát.

Tak šup na ně - ingredience jsou trochu orientační, nevážila jsem:
  • 1/3 pytlíku červené čočky
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • instantní polenta
  • sůl, pepř
  • půl cibule
  • olej
  • polenta
  • vejce
  • majoránka a trochu kmínu
  • 2 stroužky česneku 

Čočku jsem zalila vývarem (můžete i vodou, ale musíte to tak více ochutit) a dala jsem ji uvařit doměkka, trvá to chvilku, cca 10 min. Nakrájenou cibuli jsme si na oleji osmahla. Uvařenou čočku scedíme od vývaru, pokud tam nějaký zbyl a přidáme osmahlou cibulku. Ochutíme majoránkou, kmínem, česnekem a přidáme vejce (myslím, že by to šlo i bez něj, ale nemám odzkoušeno). Poté přisypáváme polentu, až dosáhneme konzistence, ze které půjdou tvarovat placky. Když necháte směs vychladnout, trochu vám ztuhne a půjde lépe tvarovat placky. Poté už jen z obou stran opékáme na pánvi dozlatova.

Dip ze sušených rajčat
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 5 sušených rajčat v oleji
  • sůl, pepř, olivový olej
Všechny ingredience dáme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponormým mixérem. Dle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme k teplým plackám:-)