středa 29. listopadu 2017

Máčené perníčky

Tento článek vznikl ve spolupráci s Dortisimo. Úkol zněl jasně, udělat perníčky a použít alespoň tři věci z balíčku, tak jsem kývla a řekla okej, to bude fajn, aspoň si letos procvičím opět perníčky... 


Jenže když jsem balík otevřela, byla jsem nemile překvapena...přišla mi potahovací hmota, směs na polevu, gelové barvy... pak taky formičky, 72% čokoláda a nějaké posypky. Upřímně jsem čekala trošku jiné věci, když se to má týkat perníčků...perníkové koření, mouku, vanilku, apod... Takže poučení pro příště, neber tajný balíky. No tak dobrý...Nakonec jsem teda upekla a vybrala jsem z balíku čokoládu, formičky a posypku.


Recept na perníčky je jednoduchý, tentokrát jsem dala na jistotu a pekla jsem podle Cuketky, na cca 2-3 plechy, záleží jak silné je budete dělat : 
  • 230 g hladké mouky 
  • 140 g medu 
  • 60 g másla 
  • 2 vejce 
  • 2 lžičky perníkového koření 
  • 2 lžičky holandského kakaa 
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
V míse smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a medem. V té druhé zase sypké suroviny. Obě směsi pak spojte dohladka, těsto se Vám bude zdát řídké, ale nebojte, chlazením zase ztuhne. Přikryjte jej fólií a dejte alespoň na hodinu do lednice. 
 
 
Poté si rozpalte troubu na 170°C. Z těsta si vyválejte plát asi 0,5cm silný a vykrajujte motivy. Pečeme na pečícím papíře asi 8-10 minut. Vychladlé perníčky máčejte v rozpuštěné čokoládě (nepřidávejte žádný tuk!) a ozdobte dle libosti. Nechte ztuhnout. Perníčky jsou po upečení krásně měkké, takže konzumujte ideálně hned:-)

1 komentář:

Ilona řekl(a)...

Jeden rok jsem nestihla zdobit perníčky klasicky, tak jsem je nouzově polila čokoládou, posypala oříšky a hned zmizely ;)
Krásné fotky a perníčky jsou k nakousnutí!
My budem péct o víkendu, snad se nám taky tak povedou.