středa 15. listopadu 2017

Pšenično-žitný nehnětený chléb


Od té doby, co jsem dostala litinový hrnec, nevyzkoušela jsem jej na nic jiného, než na chleba. Cuketka nedávno zveřejnil video recept na nehnětený chléb. Zkusila jsem podle něj a povedl se na výbornou. A včera jsem zadělala na další, ale trošku jsem experimentovala s moukou, takže Vám můžu představit recept. Jo a chléb je teda výborný! Na kváskový snad dojde řada taky:-)

Na menší chléb:
  • 350g pšeničné chlebové mouky (měla jsem nějkou směs na chleba, 900g/15Kč, mají jak v Kaufu, tak v Globusu)
  • 150g žitné chlebové mouky (od Babičina volba)
  • 430g vody
  • 5g sušeného droždí
  • 10g soli
Všechny ingredience si smícháme v míse, stačí opravdu jen smíchat vařečkou. Tak aby nezbylo suché mouky. Mísu jsem přikryla fresh folíí a dala jsem jej kynout na 13hodin při pokojové teplotě. 

Cca 45 min před koncem kynutí jsem rozpálila troubu na 250°C a vložila jsem do něj litinový hrnec i s poklicí, aby se pořádně nahřál. Těsto jsem si "vylila" na pomučený vál. Je docela tekuté, tak dejte i mouku zvrchu a 4x jej přeložte. Zleva doprava, zprava doleva a to samé od shora dolů a nahoru. Pokud si nevíte rady, mrkněte na video.

Chléb přendejte do ošatky, do které jste si dali pomoučenou utěrku, přisypte i trochu krupice, či polenty. Vršek také popraště a nechte opět 2 hodiny kynout.

No a teď už zbývá se jen nespálit o hrnec a chléb vyklopit z ošatky do hrnce, přikrýt poklicí a péct 30 min. Poté sundejte poklici a dopékejte 15min, aby se vytvořila hezká kůrka. Nechte vychladnout na mřížce:-)

Je to pravdu jednoduchý postup, jen je potřeba čekat na kynutí. Nejlépe je zadělat těsto večer, a ráno péct. Pokud necháte kynout déle, nic se nestane.


3 komentáře:

Lenka Jerlingová řekl(a)...

Krásně jednoduchý recept. Myslíš, že půjde upéct i ve formě na chleba? Nemám ošatku a hrnec, tak jestli to mám vůbec zkoušet? Lenka

Má to šťávu! řekl(a)...

Popravde vubec nevim, ale nekde u Cuketky jsem cetla, ze chleba nevybehne, takze asi to moc nema smysl pect ve forme, ale nemam vyzkousene, tak ti nereknu.

Unknown řekl(a)...

Vypadá krásně! Kdybys někdy chtěla kvásek, mám zásobu - my si ujíždíme na žitném kváskovém :-)