čtvrtek 16. listopadu 2017

Roastbeef(sendvič)


Není nic jednoduššího než si upéct roastbeef, fakt! Na něm nikdy nic nezkazíte, dělala jsem ho všehovšudy asi čtyřikrát a pokaždé se povedl perfektně, ani teď tomu nebylo jinak. 

Nejlepší je použít na něj maso z nízkého roštěnce, ale nezkazíte ani třeba nic válečkem. Jako v mém případě. Lepší je samozřejmě péct alespoň 1 kg masa, ale já použila cca 700g a taky se to povedlo.

Roastbeef:
  • sůl
  • pepř
  • hořčice - dijonská ideálně
  • provázek
  • maso - hověží, ideálně nízky roštěnec ( já tentokrát dala váleček), alespoň 750g
  • olej
  • teloměr na měření masa
Nejprve si předehřejte troubu, na 140°C stačí. Teď si připravte maso, které pořádně osolíte a opepříte, nešetřete (ideálně ho nechat přes noc nakořeněné v lednici) . Svážeme provázkem do "válečku" ale nevažte zase tak pevně, kdyby to bylo moc, maso se neupeče. Maso opečeme ze všech stran na pánvi na troše oleje, nevadí, když se krapet spálí. 


Pokud máme hotovo, přendáme do pekáčku a potřeme hořčicí ze všech stran a strčíme do trouby spolu s teploměrem, který zapíchneme ideálně do středu masa. My máme teploměr, který se připojí k troubě, takže na displeji vidím, kolik má teplotu maso uvnitř. Pokud máte jen klasický, je potřeba to hlídat, teplota by neměla uvnitř masa přesáhnout 58°. Poté je to ideální stav:-) takže my jsme čekali, až trouba zapípá ideální teplotu. 

Troufám si odhadnout, že to trvalo tak 40 min, maximálně. Maso vytáhneme a zabalíme do alobalu alespoň na 20 min odpočívat. Poté jen sundáme provázek a krájíme na tenké plátky. Správný roastbeef by měl být unitř krásně růžový.


Připravit si můžeme sendviče s hořčicí a kyselými okurkami. Nebo podávat jen tak s bramborem a domácí majonézou. 

Pořád Vám to přijde tak složité?

1 komentář:

Rony řekl(a)...

To je skvělý sendvič! Takové sendviče dělám pravidelně. Obzvlášť ho mám rád s kyselou okurkou. Zkoušela jsem to i bez okurky, ale není to ono. S okurkou je to lepší. A můžeš přidat trochu adžiky. Pak bude chuť stejně výrazná a bohatá jako u Bizzo! Můžete to zkusit, doporučuji přečíst.