úterý 14. dubna 2015

Nepečený ombre dort


Byl to takový malý pokus a celkem vyšel. Narazila jsem na dort na webu Pradobrot - verze borůvková. No a ty barvy! Tak jsem se do toho taky pustila, jenže borůvky byly pekelně drahé. Tak jsem udělala kompromis a dala lesní směs. Myslím, že první pokus vyšel celkem obstojně, co myslíte?

Až na tu kopu nádobí, měření, vážení...:-D ale co bychom pro naše dobro neudělali, že? Vycházela jsem z receptu ze zmíněného webu, jen jsem upravila pár věcí.

Sušenkový základ:
  • 120 g máslových sušenek nebo esíček
  • 60 g másla
Sušenky nadrtím. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Pyré z lesní směsi
  • 500 g lesního ovoce - použila jsem mraženou směs z Lidlu
  • cukr dle chuti a kyselosti ovoce
Ovoce i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.

Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl. A tento poměr opakujeme, dokud nám pyré stačí
 
Krém:
  • 2 sáčky želatiny - možná by stačil i jeden a půl - v původním receptu je 9 plátků želatiny - ale ta mi přijde předražená, když vlastně udělá službu i ta prášková za 2.90Kč:-)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru - spíš podle vaší chuti
  • 500 g tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání 

Všechny ingredience na krém si dáme do robota necháme šlehat na nižších otáčkách cca 5 min. Měli bychom tak mít kompaktní hladký krém

Krém si rozdělíme na tři rovnoměrné části.



"Kompletace" dortu:

Želatinu rozdělíme na tři stejné hromádky a zalijeme trochou vody a necháme bobtnat. Na každé patro dortu budeme potřebovat:

1/3 krému
1/3 želatiny
a část pyré - na nejspodnější část samozřejmě to s největším množství atd.

Želatinu si vždy připravíme až těsně před tím, než budeme míchat další patro dortu. Namočenou ji necháme ohřát v rendlíku, aby se úplně rozpustila a přidáme ovocné pyré. Poté zamícháme do krému a můžeme začít s vrstvami. Takto opakuje u dalších dvou vrstev

Jednotlivé vrstvy musíme vždy nechat vychladnou v lednici, aby se nám nepromíchaly. No a pokud jsme vše dělali správně, budeme mít ve výsledku ombre vzhled dortu:-) Ozdobíme dle libosti.

Borůvková veze vypadá na efekt o dost lépe, ale s jiným ovocem nic nepokazíte. Ve výsledku to není nic složitého, ale toho nádobí...:-D

Tak co, pustíte se do něj?

 

3 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Krásný a vypadá poměrně jednoduše takže ho během léta určitě musím vyzkoušet :)

Věrka řekl(a)...

vypadá fantasticky, taky se na něj chystám ta borůvková verze byla totiž silně nakažlivá :-)
Věrka

Kouzlo mého domova řekl(a)...

Vypadá nádherně, budu ho muset také zkusit :-) Děkuji za tip! Radka