pondělí 5. prosince 2016

Pomerančovo-grepová marmeláda s kapkou Amaretta

  
Když začnou být v akci pomeranče, je jasný, že začínají Vánoce. Jím je jedině spolu s mandarinkami jen asi tři měsíce v roce, pak mi prostě nechutnají, nebo jsou vyschlé a bez chuti. Mám ráda tu vůni, evokují ve mě Vánoce a svařák. Pár pomerančů a grepů se doma nakupilo a já dodělala poslední zásoby letních marmelád a tak bylo na čase udělat i tu citrusovou. Je to má premiéra a už teď vím, že jí nedělám naposled! Je to vlastně i takový tip na jedlý vánoční dárek:-)

Na 4 skleničky
  • 3 červené grepy
  • 3 pomeranče
  • 3-4 lžičky citrusového pektinu
  • 200g cukru
  • 3 lžíce Amaretta
Z jednoho řádně umytého pomeranče si nastrouhejte kůru - mám takové udělátko z Ikea, které je právě na kůru z citrusů. Jsou to pak tenké vlásky kůry bez té bíle dužiny. Nejlépe na citrusovači vymačkejte všechny grepy i pomeranče. My máme doma automatický, tak to jde vcelku rychle. Dužinu (ne tu bílou!) nevyhazujte, určitě se do marmelády hodí. 

Vše dejte do jednoho hrnce (cca 1 litr tekutiny - pokud máte málo dolijte 100% džusem nebo přidejte ještě pomeranč, či grep) a přiveďte k varu. Přidejte cukr a nechte chvíli provařit. 2  lžíce si dejte stranou a smíchejte s ním citrusový pektin. Poté dejte pektin a vařte do zhoustnutí - nezhoustne to úplně, to až pak po vychladnutí ve skleničkách. Do horké směsi přilijte Amareto a plňte do skleniček. Skleničky si vyvařte v horké vodě a ještě do teplých dejte marmeládu. Po vychladnutí skladujte ideálně v lednici. 

Mňam, už se těším až si jí natřu na domácí vánočku!

2 komentáře:

Markéta řekl(a)...

No vypadá to naprosto báječně!

Anonymní řekl(a)...

vypadá to výborně.......