sobota 31. srpna 2013

Novinky v kuchyni

A máme tu další díl novinek v kuchyni. Račte vstoupit!

IMG_5036 copy

IMG_5034 copy

Tyhle marmeládky jsme si přivezli z Korsiky! Mandarinková je mňam. Kaštanové pyré sladké, ale nevím čemu bych to přirovnala a hlavně do čeho použila? A fíkovou jsme ještě nestihli otevřít:-)

IMG_5040 copy

Uloveno v Levných knihách, tedy u nás se to jmenuje už Domov a styl a mají tam panečku věci. Člověk by tam nechal celou výplatu. Mřížka je z KIKu.

IMG_5041 copy

Ubrousky, ubrousky a zase ubrousky...mám jich doma tolik, že je nestíhám spotřebovávat. Modré jsou z IKEA a puntikaté z KIKu.

IMG_5043 copy

Mám moc ráda Hoegaarden, ale v restauracích se moc netočí...a tak když jsem v jednom supermarketu na Korsice uviděla variantu Rosé, neváhala jsem. Bylo výborné!

IMG_5038 copy

Bio sirup z agáve mám myslím z DMka. Většinou jím sladím koláče, jogurt... A nejlepší celozrnná hořčice z Marks & Spencer!

pátek 30. srpna 2013

Nektarinkový koláč z jogurtového těsta

Je božky jednoduchý a strašně dobrý...vláčný, sladký a díky mandlím křupavý! Recept jsem převzala v foodblogu Foodlover.

IMG_5094 copy

Potřebujete:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru - já použila hnědý
  • 1 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce rozpouštěného másla
  • špetka soli
  • 250 g bílého jogurtu - použila jsem Hollandii
  • 3 nektarinky
  • plátky mandlí
V míse si smícháme mokré suroviny. Poté přidáme sypké - mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a cukr. Vytvoříme hustší lité těsto. Formu vymažeme máslem. Přendáme těsto a poklademe nakrájenými nektarinkami. Na závěr posypeme plátky mandlí. Pečeme při 180° cca 30 minut. Koláč je nejlepší lehce vlažný!

pátek 23. srpna 2013

(ne)Novinky v kuchyni

Rozhodla jsem se na blog zařadit i tuto rubriku. Občas si něco zajímavého, ať už jedlého, či nejedlého do kuchyně koupím, tak proč Vám třeba nedat tipy. Třeba se to bude jednou hodit někomu, kdo vybírá zrovna dárek:-)

Čerstvý úlovek v podobě plechové krabice z Mark and Spencer - cena 109 Kč (bylo to v akci) - uvnitř jsou máslové sušenky

IMG_5026 copy

Po tomhle jsem toužila už dlouho - skleněný podnos s poklopem z IKEA (349 Kč)

IMG_5027 copy

Dózy, krabičky... to je něco pro mě! IKEA (cena dle velikosti)

IMG_5030 copy

Knížku mám už docela dlouho, mango chutney z M&S - bylo výborné, Green salsa také z M&S

IMG_9494 copy

Foodstyling - dostala jsem jako dárek

IMG_9496 copy

Korsika*Corse*Corsica

aneb naše letošní dovolená. Shrnu to jen ve zkratce, stejně Vás zajímají jen fotky. Ostrov jsme procestovali křížem krážem, můžete vidět na mapce zde.

mapa korsika

Dostali jsme se na ostrov trajektem z italského Livorna. Zpáteční cesta byla taktéž z Bastie do Livorna. Trajekt vyšel na něco málo kolem 4000 Kč, tam i zpět. Pokud by Vás zajímalo, jak to bylo finančně celkem, napište mi do emailu, ráda Vám odpovím...Strávili jsme tu dobrých 14 dní.

Z Monte Renosa

Přibližovali jsme se autem, na samotné výlety jsme už chodili pěšky. Viděli jsme toho opravdu hodně, dělala jsem si itinerář trasy, kam všude bychom chtěli. K vidění je tady. Všechno jsme nestihli a něco i zaměnili.


Pokusili jsme se zdolat i nejvyšší horu Korsiky a to Monte Cinto, 2706 m. Ale byl to opravdu náročný výstup a dost unavující, takže těsně před vrcholem jsme to otočili. Ale chybělo nám asi jen 100 výškových metrů...

Bonifacio

Les Calanche

Les Calanche

Frantíci s námi nechtěli komunikovat anglicky, ale to asi není žádná novinka, že? Silnice jsou místy dost úzké, a tak někteří jezdí jako prasátka uprostřed a nehodlají se s vámi vyhnout. Naštěstí jsme naši krasavici Octávii neodřeli a ani nenabourali:-)

Calvi

Moře je tu nádherné, průzračně modré a čisté. Někde je písek, někde zase oblázky. Kdo se nechce koupat v moři určitě doporučuji spoustu údolíček - Restonica, Tavignano, Cascades de Pollischelu, kde najdete sladkou vodu a mnoho průzračných ledových tůní.

Untitled

Chodili jsme jak po horách, tak v údolíčkách. Prohlíželi jsme si městečka ale i malé vesničky. Autem jsme najeli něco málo kolem 1000 Km jen po Korsice.

Girolata a Scandola

Chapelle de Notre Dame de la Serra

Janovská věž v Erbalunga

Lac de Bastani z Monte Renoso 
 

Pokud jste to dočetli až sem, mrkněte na fotky u mě na rajčeti - všechny jsou víceméně popsané, kde jsme byli. Kuby fotky najdete zde.

čtvrtek 22. srpna 2013

Zeleninová bomba

V obchodě jsem objevila první  dýně hokaidó a tak hned přistála v košíku, jo nebyla nejlevnější...asi budu muset zajít na trh. Vím, že loni jsem tam kupovala i větší kusy kolem 20 Kč za kus, tak uvidíme jak to bude letos. Nebyla chuť na maso a tak vznikla tato lahůdka ideálně na večeři:-) Varianty lze stále měnit. Můžete přidat třeba lilek, ořechy, rajče...:-)

IMG_4845 copy

Pekáč pro dvě hladové osoby:

  • půl dýně hokaidó
  • 1 menší cuketa
  • pár brambor
  • červená kapie
  • 2 menší cibule
  • česnek
  • sůl, pepř a čerstvý rozmarýn
  • olivový olej
  • sýr niva
 Dýně, cuketa, brambory, kapie, cibule a niva

IMG_4852 copy
Všechny suroviny si nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče. Já jsem si akorát předvařila brambory, protože vím, že ty trvají vždy nejdéle. Všechno osolíme, opepříme, přidáme snítky rozmarýnu a zakápneme olejem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dobrých 40 min. Na posledních 5 min přidáme nastrouhanou nivu a troubu zapneme na gril. A můžete si mlaskat!

pondělí 19. srpna 2013

Květákové placky

Mám ráda květák, ale nerada ho obaluji v trojobalu a tak si radši udělám tyto zdravější placky, které se dají jíst samotné a nebo s nějakou bramborovou přílohou.

Na cca 9 placek budete potřebovat:

  • 1 menší květák
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hrst petrželky
  • strouhanku na zahuštění
IMG_4442 copy

Květák si rozdělím na růžičky a uvařím v osolené vodě. Nechám ho vychladnout a rozšťouchám skoro na kaši, přidám vejce, koření a nasekanou petrželku. Postupně zahušťuji strouhankou. Až vznikne kompaktnější těsto, tvaruji z něj menší placky, které opékám na sucho či na oleji na pánvi. Těsto je dost křehké, takže je potřeba opatrně otáčet. Podávám s bramborami a petrželovým dipem:-)

Petrželový dip
  • malý bílý jogurt
  • trochu zakysané smetany
  • hrst nasekané petržele
  • citrónová šťáva
  • lžička hořčice
  • sůl a pepř
Všechny ingredience smíchám a ochutím solí a pepřem. Na závěr zakápnu citrónovou šťávou.

Jak zpracováváte květák vy?

sobota 17. srpna 2013

Nepečená šarlotka

Jsem konečně zpátky z dovolené! Bylo krásně, ale o tom až později. Dneska bych Vám ráda přidala recept na nepečenou šarlotku. Je to vlastně obyčejný nepečený dort, kde jsem použila navíc ty velké cukrářské piškoty. Jdeme na to! :-)

IMG_4414 copy

Na jednu dortovou formu budete potřebovat
  • cukrářské piškoty
  • pár kulatých piškotů
  • ovoce dle libosti - já použila jahody a meruňky
  • nejméně dva tvarohy, může být i více
  • jogurt, či zakysanou smetanu
  • cukr - či jiný sirup na oslazení
  • tabulku hořké čokolády

Formu na dort si vyložíme piškoty, nezapomene dát i na dno. Čokoládu si rozpustíme a necháme trochu vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem a půlkou jogurtu, dle chuti dosladíme. Naneseme na první vrstvu piškotů. Poklademe ovocem a opět piškoty. Druhý tvaroh si vyšleháme se zbytkem jogurtu a cukrem. Můžeme přidat vanilkový extrakt, či rum. Naneseme na piškoty a dort necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním posypeme libovolně ovocem a ozdobíme meduňkou!

IMG_4435 copy

IMG_4426 copy